Факти за Първата световна война (10 снимки)

петък, 8 ноември 2013 г. | 10:55

немски окопи

Немските окопи са били в пълен противовес с британските. Те са били обзаведени с двуетажни легла, мебели, шкафове, резервоари за вода с кранове, електрически лампи и дори входни звънци.

артилерия

Артилерийските баражи е можело да бъдат чути на стотици километри. Заедно с експлодиращите мини, създвали огромен шум. През 1917 г., при битка край Ипр, Белгия, експлозиите били чути в Лондон (на 220 километра).

голямата берта

Голямата Берта е била 48-тонна гаубица, използвана от германците през Първата световна война. Тя е кръстена на съпругата на своя създател Густав Круп. Гаубицата е можела да изстрелва 930-килограмови снаряди на забележителното разстояние от 15 км. Сглобяването и е отнемало 6 часа и работата на 200 мъже. Германия е разполагала с 13 такива оръдия, наричани още "оръдия-чудо".

езеро

"Басейнът на мира" е езеро край Месинес, Белгия, дълбоко 12 метра. Кратерът на езерото е образуван през 1917 г., когато Британците взривяват мина, съдържаща 45 тона експлозив.

градини на победата

Хърбърт Хувър, който ще бъде избран за президент на САЩ през 1929 г., е назначен от правителството на САЩ като управител по храните. Работата му е била да осигурява храна за армията на САЩ и техните съюзници. Той насърчил хората да засаждат "Градини на победата" - да засаждат собствени градини, от които да се изхранват. Съветът му бил последван от 20 милиона американци, в следствие на което консумацията на храни в САЩ намаляла с 15%.

жертви

Над 15 милиона цивилни и военни намират смъртта си през Първата световна война, други 20 милиона са ранени.

куче вестоносец

По време на Първата световна война, кучета са били използвани като вестоносци. Те са пренасяли съобщения през бойното поле в капсули, прикрепени към тялото им. Кучетата са били използвани и за полагането на телеграфни жици.

огнехвъргачки

Германците са първите, които използват огнехвъргачки в Първата световна война. Техните огнехвъргачки са можели да хвърлят струи огън на 40 метра.

първата световна война

Някои американци не са съгласни с първоначалния отказ на САЩ да влязат в Първата световна война и се присъединяват към Френския чуждестранен легион, британската или канадската армия. Част от пилотите формират ескадрилата Лафайет, като част от френските военновъздушни сили. Ескадрилата се превръща в една от най-добрите бойни единици на Западния фронт.

статистика

През Първата световна война са мобилизирани повече от 65 милиона военни от 30 страни. Близо 10 милиона намират смъртта си. Антантата губи 6 милиона души. Централните сили около 4.




Добави коментар за снимката: Факти за Първата световна война (10 снимки)